söndag 4 oktober 2015

Tankar om börsen - hösten 2015, del 2

Jag har varit med om nedgångar i aktier jag ägt, men aldrig om en generell större nedgång på börsen. För att få någon form av grepp över vad som händer försöker jag därför hålla kolla på trenden och index dag för dag. I ett tidigare inlägg från 26 augusti summerade jag mina tankar och jämförde det senaste halvårets nedgång med några tidigare rekyler. Vi var redan då inne i en betydligt djupare och mer långvarig nergång än de mindre korrektionerna som skedde 2012, 2013 och 2014. Dessa tre korrektionerna var i intervallet 10-16%. Jag avslutade med att jämföra med en korrektion från 2006 då OMSS30 föll som mest 18% och konstaterade att det senaste halvårets nergång ännu inte riktigt var lika djup.

http://jakten.blogspot.se/2015/08/tankar-om-borsen-hosten-2015-del-1.html

Låt oss börja där jag slutade mitt första inlägg, med samma graf. När jag skrev mitt förra inlägg hade det gått 85 dagar sedan toppen. Nu har det gått 111 (börs)dagar sedan toppen. Ett förtydligande som jag aldrig nämnde i mitt förra inlägg är att all data presenterad nedan är "stängningskurser". Jag har markerat var vi befann oss för 26 börsdagar sedan med en cirkel och en pil.




Jag mins inte nedgången 2006 när jag tittar tillbaka på mitt liv. Däremot så minns jag IT-kraschen i början av 2000-talet, skuldkrisen 2011 och finanskrisen som kulminerade 2008. Jag kommer nog redan nu komma ihåg denna perioden som vi är i just nu betydligt mer än till exempel förra höstens rekyl. Det finns nog ett starkt samband mellan antal procent ner och hur mycket man kommer ihåg av nedgångar. Det återstår att se ifall vi befinner oss i början på en ny krasch eller i en högst temporär svacka. Oavsett så känns det inte längre relevant att ha nedgången 2006 som jämförelseobjekt. Nedan följer istället en graf där jag jämför den nuvarande trenden med utvecklingen från toppen 2011.



2011 och 2016 


Idag finns det en del skräckrubriker i mainstream media, men fortfarande inte så många. Bara en sådan sak som att Aftonbladet.se hade en nedräknare på förstasidan till 1 oktober (Armstrong datumet) säger en del om att vi kommit en bit ner. Det stora intresset för den dokumentären, tyder dock i mina ögon mer på att vi fortfarande är i en marknad där oinsatta faktiskt är intresserade av aktier. Jag var oinsatt 2011, i samband med nedgången sålde jag mina fonder och gick likvid i väntan på att världen skulle gå under. Jag har än så länge inte hört en enda polare som har sålt sina fonder eller sålt sina aktier. När vi är i en riktig nedgång lär många kasta in handduken, än så länge har ingen i min umgängeskrets gjort det. I mina ögon är detta ett tecken på att vi inte kommit lika långt ner som 2011. Ett annat tecken är att vi just nu "enbart" tagit oss ner 20% från toppen, 2011 tog vi oss ner 26% på kortare tid. Jag saknar fakta för att min umgängeskrets representerar allmänheten, men jag tror inte allmänheten har börjat lämna börsen än. Inga aktie-poddar har lagts ner, antalet oerfarna som ger tips om att gå all in i Biotech bolaget X är fortfarande stort och mängden nya medlemmar fortsätter att öga på Shareville och i Aktiegrupperna på Facebook. Om man ignorerar att OMXS30 fallit närmare 20% så är det väldigt svårt att upptäcka att börsen faktiskt har fallit ganska mycket.


Årets utveckling på olika listor


Ser man tillbaka lite längre så ligger OMXS30 årsavkastning just nu på -3,53%. Räknar man med utdelningarna och tittar på SIX30 Return Index istället är årsavkastningen -0,26%. De som passivt investerat i storbolag har alltså trots en nedgång på nästan 20% inte haft en nämnvärd negativ avkastning under året. Ser man det ur detta perspektivet så ser det faktiskt ut som om vi inte är inne i en "bear-trend". Börsen har faktiskt inte fallit så mycket, inte ens storbolagen har gjort det och det kanske inte är så konstigt att humöret fortsatt är gott.

Ett populärt sätt att investera är att välja ut några mer eller mindre slumpvisa bolag som man har anknytning till och sedan köpa aktier i dessa. Det kan vara arbetsgivare, favoritbutiken, tillverkaren av produkter man gillar, tips från en kompis eller ett bolag som äger en fabrik på orten. Investering där köparen av aktien inte tagit hänsyn till bolagsvärdet är i mina ögon slumpmässig oavsett vilket bolag man köper. Personer som gör den typen av investeringar går att jämföra med att kasta pil mot någon av listorna och sedan hoppas man träffar bolagsnamn som går upp. Hur har pilkastningsstrategin fungerat under 2015?






Jag har summerat hur det gått på det olika listorna och resultatet är att 55% av aktierna på large cap, 68% av aktierna på mid cap och 76% av aktierna på small cap givit avkastning (exklusive utdelningar) under året. Räknar man med utdelning så ser det hela ännu bättre ut. Kontentan av detta är att merparten av de som köpt bolag de inte kan något om, fortfarande har fått vinst i portföljen. Det är alltså inte så konstigt att det är ganska lugnt bland småsparare. De flesta som varit på börsen har nämligen fortfarande inte förlorat pengar i år. 26 bolag har givit 50% eller bättre avkastning i år, medan enbart 10 bolag har givit 50% eller sämre avkastning. Att så många bolag givit så bra avkastning gör att många småsparare kan berätta för sina vänner om otroligt bra avkastning på börsen (Fingerprint, Precise, Sensys och Karo) medan betydligt färre berättar skräckhistorier om mer än 50% ner. De bolagen som har gått sämst, är bolag som även gått dåligt innan (bland annat Nordic Mines, Eniro och PA Resources). Det är fler som varit med på väldigt bra resor än på väldigt dåliga resor i år. Nedgången känns än så länge lugn och kontrollerad. Mentala stoppar i vettiga bolag har inte smällt än. Jag tror många småsparare just nu känner sig väldigt nöjda med att ha "duckat" en nedgång. Att man ser en nedgång på OMXS30 och sedan jämför det med småbolagen man äger och tänker "jag har vunnit, ni har förlorat", när man i själva verket tävlat i en helt annan tävling.


OMX Small Cap Sweden PI


Hur har dock småbolagen gått sedan nergången i OMXS30 började? Det finns ett småbolagsindex på www.nasdagomxnordic.com som heter "NOMXSCSEPI, NASDAQ OMX SMALL CAP SWEDEN PI, " och går att nå på följande länk-

http://www.nasdaqomxnordic.com/index/historiska_kurser?Instrument=SE0002896373

Kollar man på indexet nedan så har det fallit från 1185,29 till 1118,42 under perioden då OMXS30 har fallit med 17,85%. Småbolagsfallet är än så länge under -6%.  Måndagen den 24 augusti syns tydligt på grafen. Den dagen föll småbolags index med -4,7%. Den 24 augusti står alltså för merparten av fallet på småbolagsindex. Det är den enda dagen som det varit panik på de mindre svenska listorna under nedgången. Under resten av dagarna så har det varit ganska lugnt på det svenska småbolags indexet.



Summering, läget och framtiden


Börsen har fallit runt 20% sedan toppen och det ser värre ut än 2006. Än så länge är vi inte inne i ett nytt 2011 eller 2008. OMXS30 har fallit, men små och medelstora bolag har klarat sig väldigt bra. Även de flesta Large cap bolage är fortfarande på plus i år. Börsen har gått ner, men det har ändå varit relativt lugnt att vara exponerad mot aktier. Dagens inlägg gav mig insikt om att småbolag inte har gått ner, denna insikten hade jag inte när jag började skriva detta inlägget. Jag hoppas på att börsen ska fortsätta gå ner så att jag ska kunna köpa bra bolag till låga priser.

I mitt förra inlägg skrev jag att jag hade givit mig själv köpstopp under 2 veckors tid. Jag höll detta i exakt 0 dagar. Den första veckan höll jag dock nere aktiviteten. Sedan inlägget skrevs har jag tagit positioner i ett antal bolag, jag har även spekulerat i nedgång med hjälp av knockoutwarrant (med goda resultat). Totalt har perioden sedan den 26 augusti givit 4,77% avkastning för mig medan OMXS30 fallit med en motsvarande siffra.

Har tänkt skriva en del 3 till detta inlägget lite senare, har lovat många inlägg tidigare som aldrig blivit av, så man vet aldrig. Innan en del 3 kommer så lär börsen antingen rört sig ett antal procent uppåt eller neråt, annars blir det ett väldigt tråkigt inlägg. 



1 kommentar:

  1. Har främst tradat bear markets. Den största svårigheten är att under sådana inträffar inte sällan mycket kraftiga uppgångar under hög volym, varefter det rasar mycket kraftigt igen. Det är då lätt att låta sig luras. Ett råd kan vara att vid osäkerhet vidga perspektivet och se på trenden i ett längre tidsperspektiv. Då ser man, tror jag, en ganska svagt stigande börs med rejäl nedsida. Det kan med andra ord rasa rejält och det finns en del som talar för att så kommer att ske. Hade dock väntat mig en tydligare dubbeltopp eller annan tydlig toppformation först.

    SvaraRadera